dinsdag 9 oktober 2012

Een geïnspireerd mens telt voor twee

Ik geloof dat een geïnspireerd mens voor twee telt. Als je iets met inspiratie doet, lever je twee keer zoveel resultaat op dan wanneer je het doet omdat het moet. Ik geloof dat je met inspiratie over de grenzen van je functie heengaat, voorbij de muren van je opdracht, je afdeling, de gezamenlijke winstdoelstelling, de orders van de baas. Of diens baas. Maar dat leidt toch tot chaos, zul je zeggen. Tsja, alsof het huidige efficiencydenken, compleet met performance managementcycli en jaarlijks opgeschroefde winstgroeidoelstellingen onze samenleving in een rustig vaarwater hebben gebracht. Die machinerie staat hartstikke stil. En uit chaos komen juist de mooiste vernieuwingen voort. In iets andere bewoordingen stelt Simon Sinek het gisteren ook in een tweet: Efficiency is driven by numbers. Innovation is driven by passion. Numbers should never be a justification to restrain passion.
Ik geloof dat passie voortkomt uit inspiratie. Of misschien zijn het wel twee verschillende woorden voor hetzelfde gevoel. En inspiratie krijg je door te bewegen, te slenteren en je ogen en oren de kost te geven. Ik kan geïnspireerd worden door een woord op straat, een grappig naambordje op een gevel of een creatieve kreet in een etalage. Of van de zon die opkomt boven de stad op een mistige herfstochtend. Die dingen vallen me alleen op als ik er voor open sta. Het gevoel dat ik daar uit haal geeft me de inspiratie om te doen wat ik doe, met dubbel zoveel energie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten