donderdag 4 oktober 2012

Bewegen is het nieuwe groeien

De Europese economie ligt al een paar jaar op apegapen. Ondanks een enkel wanhopig positief lijkend bericht dat er een opleving is geconstateerd, lijkt de misère toch vooral voort te duren. Ook het CBS ziet een aanhoudende laagconjunctuur in haar laatste conjunctuurklok. Ik sta niet alleen als ik zeg dat de dwangmatige economische groei van de periode tot 2008 voorlopig niet meer terugkomt. Sterker nog, misschien is dat wel voorgoed voorbij. Beleidsmakers in het bedrijfsleven en bij de overheid willen daar nog niet aan, maar ik geloof niet dat het nog zin heeft om in te zetten op een verplicht percentage winstgroei per jaar. Met een mooie bonus voor de medewerkers van de maand die blind achter de winstdoelstelling aan hebben gewerkt en een fijne dividenduitkering voor de aandeelhouders die niet verder kijken dan het volgende kwartaal.
Bij de pakken neerzitten is al helemaal geen oplossing: ik denk dat slenteren de enige manier is om uit het dal te komen. Letterlijk fysiek slenteren, maar zeker ook in overdrachtelijke zin: bewegen, een kant op gaan, een stap maken, van het rechte pad afwijken.
Hoe dan? Ga eens met wat collega's de hei op (maar dan echt, in plaats van een zogenoemde heidag in een vergaderzaal door te brengen), en praat zonder vaste agenda over wat je bezighoudt. Kijk intussen goed om je heen, neem de tijd voor je omgeving, laat je inspireren, haal regelmatig diep adem en kijk nog eens om je heen. Die frisse lucht geeft meer inspiratie dan welke winstdoelstelling dan ook. Ik geloof dat beweging het nieuwe groeien is. Als je samen een visie deelt over het bedrijf of de organisatie waar je werkt en je gunt elkaar en jezelf regelmatig de tijd om te slenteren, te bewegen, om out of the box te denken zoals dat heet, dan kom je vanzelf tot betere resultaten. We zijn toch allemaal slim en (hoog) opgeleid genoeg om die verantwoordelijkheid aan te kunnen? Met oprechte inspiratie kom je een eind verder dan met verplichte groeicijfers. Zo slenteren we de crisis uit!

Duinpad met heide in Bergen aan Zee


Geen opmerkingen:

Een reactie posten